Lees meer

Eigen voerproductie

Om iedere dag een ei te produceren en tegelijk gezond en fit te blijven is goede voeding cruciaal. Bij Adams Pluimvee hebben we de productie van ons kippen voer in eigen hand genomen. We hebben geïnvesteerd in een eigen voerkeuken en produceren dagelijks rond de 60 ton voer voor onze legkippen en opfokhennetjes.

Verantwoorde grondstoffenkeuze

Regionale herkomst van de grondstoffen vinden we belangrijk. De grondstoffen in ons kippenvoer zijn regionale mais en tarwe en Europese schroten van koolzaad en zonnebloemzaad. In de oogsttijd ontvangt Adams Pluimvee granen rechtstreeks van het land. Met ons eigen transport verzamelen we tarwe en gerst uit de omgeving om deze te verwerken in onze eigen voeders. De sojaschroot is duurzaam en verantwoord geproduceerd en bovendien voor het overgrote deel niet genetisch gemodificeerd. Daarnaast voegen we een vitamine- en mineralen kern toe, waar alle kleine toevoegingen in zitten. Ook voegen we hoogwaardige oliën en vetten toe. Voor een sterke eischaal worden tot slot kalksteentjes door het voer gemengd. Een eischaal bevat 2 gram calcium dat door de hen iedere dag opnieuw uit het voer moet worden opgenomen.

Voerproductie in relatie tot duurzaamheid en circulaire landbouw

Het proces van voer maken is door ons zelf ontwikkeld. Volle vrachtwagens grondstoffen worden gekiept in de stortput en in een ontvangst silo gedraaid. Vervolgens worden deze grondstoffen individueel gemalen in een ononderbroken proces. Iedere grondstof krijgt zijn eigen behandeling.

Het gemalen product wordt in een doseersilo opgeslagen en van daaruit op één van onze twee productielijnen in de mengers/op de weegschalen gedoseerd. Nauwkeurige meting en registratie garanderen een constante samenstelling en structuur, en daardoor stabiele productieresultaten. Het kant en klare voer wordt óf rechtstreeks naar de stallen gevijzeld, óf door onze eigen vrachtwagen naar onze locaties gebracht. Door zelf ons eigen voer te maken hebben we meer grip op de gezondheid van onze dieren en de kwaliteit van onze eieren. Het productieproces is bijzonder energiezuinig door de eenvoud van het proces en de reductie van het aantal transportbewegingen. Wij ontvangen onze grondstoffen rechtstreeks van de producent of regionale graanopslag, waar bij andere pluimveebedrijven deze grondstoffen eerst naar de mengvoerfabriek getransporteerd worden en in een tweede stap pas naar het pluimveebedrijf. Bij de samenstelling van het voer kiezen we bewust voor investeren in een hoge kwaliteit van het voer. Wij zien goed voer als preventieve gezondheidszorg. Hiermee houden we onze hennen, en daarmee de eieren die we produceren gezond. Een kip is een gewoonte-dier en voelt zich het beste als de samenstelling en ook de structuur (de deeltjesgrootte) van het voer iedere dag hetzelfde is. 

De voerproductie is gecertificeerd volgens de KAT en VLOG voorwaarden. Er vinden regelmatig analyses plaats op belangrijke parameters in relatie tot voedselveiligheid en GMO. Daarnaast wordt het voer wekelijks gezeefd, om de structuur te kunnen waarborgen.