Lees meer

Eigen voerproductie

Om iedere dag een ei te produceren en tegelijk gezond en fit te blijven is goede voeding cruciaal. Bij Adams Pluimvee hebben we de productie van ons kippen voer in eigen hand genomen. We hebben geïnvesteerd in een eigen voerkeuken en produceren dagelijks rond de 60 ton voer voor onze legkippen en opfokhennetjes.

Belangrijke grondstoffen in ons kippenvoer zijn Europese mais en tarwe en de schroten van koolzaad en zonnebloemzaad. Daarnaast voegen we een vitamine- en mineralen kern toe waar alle kleine toevoegingen in zitten en verschillende oliën en vetten. Voor een sterke eischaal worden ook kalksteentjes door het voer gemengd. Een eischaal bevat 2 gram calcium dat door de hen iedere dag opnieuw uit het voer moet worden opgenomen.

Het proces van voer maken is door ons zelf ontwikkeld. Volle vrachtwagens grondstoffen worden gekiept in de stortput en in een ontvangst silo gedraaid. Vervolgens worden deze grondstoffen individueel gemalen in een ononderbroken proces. Het gemalen product wordt in een doseersilo gezet en van daaruit op één van onze twee productielijnen in de mengers/op de weegschalen gedoseerd. Nauwkeurige meting en registratie garanderen een constante samenstelling en stabiele productie. Het kant en klare voer wordt óf rechtstreeks naar de stallen gevijzeld, óf door onze eigen vrachtwagen naar onze locaties gebracht. Door zelf ons eigen voer te maken hebben we meer grip op de gezondheid van onze dieren en de kwaliteit van onze eieren. Het productieproces is bijzonder energie-zuinig door de eenvoud van het proces en de reductie van het aantal transportbewegingen. Wij ontvangen onze grondstoffen rechtstreeks van de fabriek of graanopslag, waar bij andere pluimveebedrijven deze grondstoffen eerst naar de mengvoerfabriek getransporteerd worden en in een tweede stap pas naar het pluimveebedrijf. Bij de samenstelling van het voer kiezen we bewust voor investeren in een hoge kwaliteit van het voer. Wij zien goed voer als preventieve gezondheidszorg. Hiermee houden we onze hennen, en daarmee de eieren die we produceren gezond. Een kip is een gewoonte-dier en voelt zich het beste als de samenstelling en ook de structuur (de deeltjesgrootte) van het voer iedere dag hetzelfde is. In de oogsttijd staat Adams Pluimvee open voor de ontvangst van granen uit de regio. Met ons eigen transport verzamelen we tarwe en gerst uit de omgeving om weer te verwerken in onze eigen voeders.